There are gazillions of restaurants in Bangkok, but have you ever wondered where the good ones are? We’re lucky we found this casual restaurant called ‘Bharani‘. They have been serving mouth-watering food since 1949, I did the quick math and, well… This place has opened its door for a full 67 years! Besides, it was one of the very first restaurants in Bangkok to serve western food. That amount of experience is quite a guarantee that Bharani will not disappoint you. Here they serve everything from homemade Thai to different western dishes.
เคยสังเกตไหมคะว่าในกรุงเทพฯมีร้านอาหารเยอะมากๆเลย แล้วเคยไหมคะ เวลาที่เราคิดว่าจากจำนวนร้านอาหารทั้งหมด ร้านไหนที่เป็นร้านอร่อย กินแล้วไม่ผิดหวัง อยากจะเล่าว่าวันนี้เราโชคดีมากเลยค่ะที่มาเจอร้านอาหารบรรยากาศสบายๆ ให้ความรู้สึกเป็นกันเองเหมือนทานข้าวที่บ้าน ร้านที่อยากแนะนำวันนี้ชื่อร้าน “ภรณี” ค่ะ ร้านนี้เปิดมาตั้งแต่ปี 2492 ก็เปิดมาไม่นานเท่าไหร่.. 67 ปีมาแล้ว แค่นี้ก็น่าจะพอยืนยันได้แล้วใช่ไหมคะว่า ร้านที่เราแนะนำวันนี้ไม่ทำให้คุณผิดหวังแน่นอนค่ะ แล้วก็อีกอย่างที่นี่เสิร์ฟตั้งแต่อาหารไทยไปจนถึงอาหารฝรั่งสไตล์โฮมเมดคุกกิ้งค่ะ
Don’t be surprised if you enter this restaurant, decorated with a contemporary family vibe and dim lights, and find only foreigners there. Bharani attracts many tourists and expats as it is featured in the Lonely Planet. It is located in Sukhumvit 23, to get here is really easy: just take the MRT (Sukhumvit) or BTS (Asoke) and take a nice short walk to soi 23. The place is quite easy to spot so don’t worry, you won’t get lost.
ถ้าเข้ามาในร้านแล้วไม่เจอคนไทยเลยก็อย่าเพิ่งตกใจไปค่ะ เนื่องจาก Lonely Planet ได้ลงภรณีไว้เป็นหนึ่งในร้านอาหารที่ควรมาลองทานในกรุงเทพฯดังนั้นร้านจึงเต็มไปด้วยชาวต่างชาติที่แวะเวียนมาไม่ขาดสาย ร้านตั้งอยู่ไม่ไกลเลยจากสถานีรถไฟฟ้าอโศก หรือใต้ดินสุขุมวิท ที่สุขุมวิท 23 ร้านหาง่ายมาก รับรองว่าไม่มีหลงค่ะ
This small eatery is known for their traditional recipes that have been handed down from generation to generation. After we were guided to our table by one of the staff, who was nice enough to give us a recommendation since we were overwhelmed by the various choices in the menu. We were recommended to begin with Bharini’s recommended appetizer: the Mexican Taco Pizza. The homemade hot and crunchy taco shell tasted divine. It’s served with your choice of meat; you can choose between minced beef, pork or chicken, topped with fresh shredded cabbage and mozzarella cheese. This dish is served with Mexican hot and spicy tomato salsa sauce. We agreed that the salsa sauce is the gem of this tasty dish, it’s neither too mild nor too spicy and definitely tastes as authentic Mexican as it looks. We finished this dish in a flash feeling like we may need to wear a poncho, just to be as Mexican as Taco and Salsa.
ร้านอาหารเล็กๆแห่งนี้เป็นที่รู้จักดีในเรื่องของสูตรอาหารที่ถูกส่งต่อมาจากรุ่นสู่รุ่นค่ะ หลังจากที่พนักงานนำเราไปนั่งที่โต๊ะ แล้วส่งเมนูให้เราเลือก เราก็นั่งเลือกกันอยู่นานเพราะว่า ในเมนูมีอาหารหลากหลายมาก ทั้งไทยเทศ มีหมดเลย เราเลยขอความช่วยเหลือจากพี่ๆพนักงานให้แนะนำ จานเด็ดที่ต้องลองให้หน่อย ทางร้านแนะนำให้เราลอง เม็กซิกัน ทาโก้ พิซซ่า ซึ่งเป็นจานโปรดของแทบจะทุกคนที่มาทานอาหารที่ภรณี แป้งทาโก้ที่ทางร้านทำเอง หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ กรอบอร่อย ราดด้วยเนื้อสัตว์ตามที่เราต้องการ ไม่ว่าจะเป็นเนื้อ ไก่ หรือหมู ทอปด้วยกำหล่ำฝอย และชีส เสิร์ฟคู่กันมากับ ซัลซ่าซอสสไตล์เม็กซิกัน พวกเราลงความเห็นกันว่า ซัลซ่าซอสของที่นี่รสชาติกำลังดีเลย รสชาติเม็กซิกันแท้ๆ เราจัดการอาหารจานนี้กันอย่างรวดเร็ว (อร่อยมาก)กินเสร็จอยากจะหยิบเสื้อปอนโช่มาใส่ให้สมกันความเป็นเม็กซิกันของทาโก้และซัลซ่าจานนี้เลยทีเดียว
Shortly after we finished our appetiser, we were served Bharani’s signature dish Slow Cooked Ox Tongue Stew. This is the true star of this humble eatery. We really love the colourful look of this dish. The ox tongue is really tender and you can feel that it literally melts in your mouth while the sauce is tangy, the accompanying garlic bread is crispy on the outside but soft on the inside. For those of you who don’t eat beef, you can ask the staff to change from ox tongue to pig tongue.
หลังจากที่เราจัดการอาหารทานเล่นของเราหมดไปอย่างรวดเร็ว ซิกเนเจอร์ดิชของภรณีก็ถูกยกมาวางตรงหน้าค่ะ สตูว์ลิ้นวัวเสริ์ฟมาพร้อมกับขนมปังกระเทียมหอมๆ กรอบนอก นุ่มใน สตูว์ลิ้นวัวที่หน้าตาน่าทานจานนี้ถือเป็นจานเด็ดของที่ร้านเลยค่ะ ลิ้นวัวนุ่มๆพอได้ลองทานแล้ว รู้สึกเหมือนละลายในปากได้เลยทีเดียว ซอสรสชาติกำลังดีไม่จัดจ้านมากเกินไป ได้ทานกับขนมปังกระเทียมแล้ว ต้องยกนิ้วให้เลยว่า เข้ากันเป็นที่สุด สำหรับใครที่ไม่ทานเนื้อวัว ทางร้านก็มีลิ้นหมูไว้บริการเช่นกันค่ะ
In addition to western delicacies, Bharani is famous for Thai traditional dishes as well. One of the most exceptional Thai dishes served here is the house specialty Sansab Traditional Boat Noodle – so called because this noodle was originally served from vendors on boats floating on canals. The broth is rich and intense in flavour and the Thai-French beef (or you can ask for organic pork) is not overcooked. It’s so flavourful and delicious. I personally like this dish and recommend you to try this traditional boat noodle. I promise you won’t regret it.
นอกจากอาหารฝรั่งแล้ว ภรณียังเสิร์ฟอาหารไทยด้วยนะคะ ขอแนะนำให้ลองก๋วยเตี๋ยวเรือสูตรดั้งเดิม มีให้เลือกทั้งเนื้อและหมูออร์แกนิค เราเลือกที่จะลองทานก๋วยเตี๋ยวเรือเนื้อค่ะ เนื้อลวกมาอย่างดี ไม่สุกเกินไป นิ่มมากๆ น้ำซุปก็รสชาติเข้มข้น ส่วนตัวถือว่ายกให้จานนี้เป็นจานโปรดเลยค่ะ อยากให้ลองทาน รับรองว่าไม่ผิดหวังแน่นอน
Make sure you save room for their desserts. You need to spoil yourself with Bharani’s choices of simple yet scrumptious Thai desserts. We do recommend you to try Kluay Buad Chee (Banana in Sweet Coconut Milk,) it is a very old-fashioned and classic Thai dessert. Bharani sticks to the very traditional taste of Kluay Buad Chee, which is not too sweet and a tad bit salty. Another must-try dessert recommended by the staff is the Bua Loi (glutinous rice flour balls in sweet coconut cream.) This is another delightful Thai dessert that I myself can’t resist. Bua Loi here is quite “ special” from other typical Bua Loi. Bharani mixes taro in the flour to add an extra kick. Desserts here, just like the food, are all homemade. Yummy!
อย่าลืมเผื่อท้องสำหรับของหวานด้วยนะคะ ที่ภรณีมีเมนูของหวานไทยๆให้เลือกเยอะมาก ถ้าไม่รู้จะสั่งอะไรดี เราขอแนะนำเลยว่า ให้ลองขนมหวานง่ายๆ (แต่อร่อยมากๆ) อย่างกล้วยบวชชีค่ะ ที่นี่ทำกล้วยบวชชีตามสูตรดั้งเดิมที่ีมีรสหวานนิดๆเค็มหน่อยๆ กับน้ำกะทิหอมมัน ขนมอีกอย่างที่ถือว่าต้องลอง และทางร้านก็แนะนำให้ทานคือ บัวลอย ซึ่งของที่นี่จะพิเศษกว่าที่อื่นหน่อยตรงที่ เขาผสมเผือกลงไปในแป้งบัวลอยด้วย ซึ่งทำให้อร่อยแล้วก็หอมเผือกมากเลยค่ะ ของหวานที่นี่ เหมือนกับอาหารทุกจานที่เสิร์ฟ เป็นโฮมเมดทั้งหมดค่ะ อร่อยสุดๆไปเลย
To make sure you get to taste traditional homemade style cooking at Bharani, you’re recommended to give them a call (091-732-0763) and have your table booked first. Or if you want convenience with the same level of food satisfaction, order from foodpanda! Don’t forget to tell us what you think!
ถ้าใครอยากลองไปชิมอาหารโฮมเมดสูตรต้นตำรับที่ภรณีแล้วล่ะก็ เราขอแนะนำให้คุณโทรไปจองโต๊ะก่อนนะคะ แล้วอย่าลืมมาเล่าให้เราฟังด้วยนะว่า คุณถูกใจร้านนี้หรือเปล่า เรามั่นใจว่าคุณต้องชอบร้านนี้เหมือนที่เราชอบค่ะ
Nattakarn is a freelance writer for foodpanda Thailand who enjoys writing as much as travelling, making bad jokes, and living in her own bubble.