Site icon TH foodpanda Magazine

Panda Peeks – Ryoshi

Yesterday, my parents said that they really wanted to eat Japanese food, so they invited me to dine out that evening. We actually have quite a few favorite Japanese restaurants in mind that we often visit, but this time all three of us agreed that we’d love to try something new. So then I browsed online, trying to look for a good restaurant that I believed would satisfy three big appetites. I came across a Japanese restaurant that’s easily accessible by BTS since it’s located in Gateway Ekkamai, directly connected to the BTS Ekkamai station. It seemed like a good idea since we didn’t have to get stuck in the weekend’s expected traffic, commented my dad. The food photos online looked interesting and there’re also many great reviews about it. In this week’s Panda Peeks, I visited Ryoshi, an awesome Japanese Sushi restaurant in Bangkok!

เมื่อสัปดาห์ที่แล้ว คุณพ่อคุณแม่บอกว่าอยากทานอาหารญี่ปุ่น ก็เลยชวนกันไปทานมื้อเย็นนอกบ้านค่ะ จริงๆแล้วเราเองก็มีร้านอาหารญี่ปุ่นร้านโปรดในใจที่ไปทานบ่อยๆอยู่หลายร้านด้วยกัน แต่คราวนี้เราทั้ง 3 คนตกลงปลงใจกันว่าอยากจะทานอะไรที่แปลกใหม่สักหน่อย เอาร้านที่ยังไม่เคยไปทานดีกว่า ก็เลยตกเป็นหน้าที่ของเราเลยค่ะที่ต้องเข้ากูเกิ้ล เสิร์ชหาร้านอาหารใหม่ๆมาเป็นตัวเลือก ซึ่งต้องเป็นร้านที่มั่นใจได้ว่าจะถูกปากคนกินเก่งอย่างเราทั้ง 3 คนด้วยนะคะ ก็เลยมาเจอร้านหนึ่งเข้า การเดินทางสะดวกดีค่ะ เพราะอยู่ในห้างเกตเวย์ เอกมัย ติดสถานี BTS เอกมัยเลย คุณพ่อบอกว่าเป็นไอเดียที่ดีเหมือนกันเพราะจะได้ไม่ต้องไปติดแหง็กอยู่บนถนนหลายๆชั่วโมง ส่วนคุณแม่เองก็บอกว่าเมนูดูน่าสนใจดีแล้วก็มีรีวิวให้อ่านเพียบเลยด้วย เอาล่ะค่ะ ตอนนี้ 2 คนดูเหมือนจะโอเคกับตัวเลือกนี้แล้ว เราก็เออออไปด้วยเลยละกัน สัปดาห์หน้านี้ Panda Peeks ขอแวะไปกันที่ร้านซูชิรสเด็ดอย่าง Ryoshi ค่ะ!

Since all of us had different favorite sushi dishes, we got to try a wide range of sushi menu. At Ryoshi, the Salmon Hokkaido Ikura Don is the signature dish and because I personally love salmon, I ordered it first without considering any other tempting dishes on the menu list. My mom picked the Tako Sashimi and the 6-piece Maguro Maki while my dad ordered only Engawa and Salmon Saikyo Don. I finalized our order by adding Unagi Nigiri Sushi and Tamago Nigiri Sushi in. After about 20 minutes, all were served in front of us. I’m lucky to get to try all of these Ryoshi dishes one by one.

เนื่องจากเรามากัน 3 คน ก็เป็นโอกาสอันดีเลยค่ะที่จะได้ชิมหลากหลายเมนู สั่งมาได้หลายๆจานเลย ที่ร้าน Ryoshi หนึ่งในเมนูที่เขาว่ากันว่าเด็ดที่สุดก็คือ ข้าวหน้าปลาแซลมอนและไข่ปลาแซลมอน ซึ่งส่วนตัวก็ชอบทานแซลมอนอยู่แล้ว ดังนั้นก็เลยสั่งเมนูนี้โดยไม่ได้สนใจเมนูอื่นที่แสนจะเย้ายวนใจเลยค่ะ ส่วนคุณแม่สั่ง หนวดปลาหมึกยักษ์ซาชิมิ กับ ข้าวห่อสาหร่ายปลาทูน่า 6 ชิ้น คุณพ่อสั่งเป็นข้าวหน้าเอนกาวะและปลาแซลมอนราดซอสไซเคียว ค่ะ และสุดท้าย เราก็สั่ง ซูชิหน้าปลาไหล กับ ซูชิหน้าไข่หวาน มาเพิ่มอย่างละที่ ปิดท้ายมื้อใหญ่มื้อนี้กันสักหน่อย ผ่านไปประมาณ 20 นาที อาหารที่สั่งมาเสิร์ฟครบเลยค่ะ คราวนี้ก็เป็นหน้าที่ของเราอีกแล้วที่จะไล่ชิมแต่ละเมนูของ Ryoshi ตามมาดูกันเลยดีกว่าว่าแต่ละจานรสชาติเป็นยังไงกันบ้าง!

Ryoshi’s Salmon Hokkaido Ikura Don was superb! The rice had a soft texture and is well-cooked, plus the salmon slices were generous. They were extra thick and quite big in size. Added with these salmon slices were a some fresh Ikura. Its texture was smooth and quite a bit slimy, but when you bite into it, it explodes with the roe’s juice. Add few drops of shoyu and the mixed salmon slices with wasabi and you’ll love this Ryoshi’s bowl of rice just like I did.

ขอบอกเลยว่า ข้าวหน้าปลาแซลมอนและไข่ปลาแซลมอน ของร้าน Ryoshi นั้นเด็ดจริงๆค่ะ อย่างแรกเลย ข้าวนุ่ม อร่อยมาก แล้วก็เนื้อแซลมอนเนี่ยไม่ได้หั่นมาเป็นชิ้นบางๆนะคะ หนาแล้วก็อวบอ้วนเชียวแหละ ไข่ปลาแซลมอนก็อร่อยไม่แพ้กันเลยค่ะ กรุบๆดี แต่พอทานเข้าไปและกัดดู ก็จะเริ่มละลายในปาก และน้ำชุ่มๆก็จะกระจายจนทั่วเลย รสชาติกำลังดีค่ะ เติมโชยุลงไปสักหน่อย แล้วก็คลุกเคล้าด้วยวาซาบิอีกนิดนึง รับรองว่าข้าวชามนี้ของ Ryoshi จะกลายเป็นเมนูโปรดของใครหลายๆคนเหมือนเราแน่ๆ

Next, I had some of the Maguro Maki that my mom ordered. The size was okay, but for me, it could have been a bit bigger. The taste of the Maguro was satisfying and the seaweed wrap was also yummy. However, for the next dish I tried which was Tako Sashimi, I found it too slimy and chewy so I only ate half of the piece but my mom completely disagreed with me. She said it was the right taste of Tako Sashimi, and she enjoyed it. I guess it depends on your palate.

ถัดมา เราแอบขโมย ข้าวห่อสาหร่ายปลาทูน่า ที่คุณแม่สั่งมาลองชิมค่ะ ขนาดก็โอเคนะคะ แต่ส่วนตัวคิดว่าน่าจะใหญ่กว่านี้อีกนิดนึง ตัวเนื้อทูน่ารสชาติถูกปากค่ะ สาหร่ายที่พันรอบๆก็อร่อยดีเหมือนกัน โดยรวมจานนี้ก็ให้ผ่านค่ะ แต่สำหรับจานถัดไป หนวดปลาหมึกยักษ์ซาชิมิ รู้สึกว่าปลาหมึกเหนียวเกินไปหน่อยค่ะ ก็เลยทานไปได้แค่ครึ่งชิ้น แต่ว่าคุณแม่กลับชอบเมนูนี้มากๆ บอกว่าเป็นรสชาติของหนวดปลาหมึกแบบที่ชอบเลย ไม่ได้รู้สึกว่าเหนียวไปด้วย คงขึ้นอยู่กับความชอบส่วนตัวของแต่ละคนแล้วล่ะค่ะว่าจะโอเคกับเมนูนี้ไหม

Now, moving on to try my dad’s ordered dishes. The Engawa and Salmon Saikyo Don looked so tempting to me at first glance. Since my stomach was already filled with Salmon, I tried this Engawa. It was amazingly delicious! Ryoshi’s Engawa were a bit crispy, yet juicy at the same time. The slices were also big in relation to the cheap price. No doubt that it’s one of the most ordered dishes here at Ryoshi.

ตอนนี้เดี๋ยวขอปล่อยให้คุณแม่ฟินกับเมนูโปรดกันไปก่อนค่ะ แวะมาชิมอาหารที่คุณพ่อสั่งมาบ้างดีกว่า แค่มองแวบแรก ก็รู้สึกแล้วว่า ข้าวหน้าเอนกาวะและปลาแซลมอนราดซอสไซเคียว ของ Ryoshi จานนี้น่าอร่อยมากๆอ่ะ แต่ว่าตอนนี้ท้องเต็มไปด้วยแซลมอนล่ะค่ะ ขอเลี่ยงไปทานส่วนของเอนกาวะ แทนละกัน บอกเลยว่าอร่อยมากๆจริงๆ เพราะเอนกาวะของที่นี่ ทั้งกรอบด้วยแล้วก็นุ่มชุ่มด้วย ถูกปากมากๆ ขนาดก็ค่อนข้างใหญ่ด้วยค่ะถ้าเทียบกับราคา ไม่แปลกใจเลยว่าทำไมเมนูนี้ถึงได้ขึ้นแท่นเป็นเมนูยอดนิยมของ Ryoshi เขาแหละ

How can we miss trying out their sushi? The Unagi Nigiri Sushi and Tamago Nigiri Sushi were my two of my personal favorites and I gave both dishes a 10/10. The Tamago Nigiri were chunky with its moderate sweetness and the shoyu sauce blended well with this fish meat. I was also impressed by the size of the Unagi Nigiri Sushi, as they are not tiny at all. The thick sauce painted on top was full-flavored. Eating it without getting the shoyu dish will give you a real taste of the best Unagi in town. Give it a try!

เราจะพลาดไม่ชิมเมนูซูชิของร้านนี้ได้ยังไงเนี่ย? ซูชิหน้าปลาไหล กับ ซูชิหน้าไข่หวาน เป็นซูชิที่เราชอบมากเป็นพิเศษค่ะ และหลังจากชิมแล้ว ก็ให้คะแนนเต็ม 10 ทั้งคู่เลยด้วยนะ ไข่หวานนุ่มนิ่มมากๆ แล้วก็หวานกำลังดี แต่ไม่เลี่ยนนะคะ พอจิ้มทานกับโชยุเค็มๆก็เข้ากันได้ดีค่ะ ส่วนซูชิหน้าปลาไหล ขอยกนิ้วให้กับขนาดเลยค่ะ ยาวแล้วก็อวบอ้วนทีเดียว ซอสที่ทาด้านบนก็รสชาติโอเคเลย ถ้าทานเปล่าๆโดยไม่จิ้มโชยุ ก็จะได้รสของปลาไหลแบบแท้ๆเลยแหละ ต้องลองทานดูนะคะ

foodpanda would like to hear about your best-loved dishes at Ryoshi as well! Enjoy your meal and let us know what you think.

ฟู้ดแพนด้าอยากจะรู้แล้วล่ะค่ะว่าเมนูที่คุณชอบที่สุดของร้าน Ryoshi คือจานไหนกันเนี่ย! ทานให้อร่อยแล้วอย่าลืมมาบอกเราด้วยนะคะ

Patsaya Aumsan |
Contributing Editor

Writing is not a one way communication. I always keep this quote in my mind whenever I start to write, and that’s the reason why I’m so much in love with the world of writing. I’m Patsaya Pongpanich, a 22 year-old recent graduate from the Faculty of Arts, Chulalongkorn University.

Exit mobile version